05 mei 2008

Verpakkingsbelasting Denkfout

Tsjonge jonge wat een denkhelden.

1% Verpakkingsbelasting doorberekenen aan de consument.
Allereerst ben ik tegen belastingen waarover de belastte geen invloed kan uitoefenen. Bijvoorbeeld hondenbelasting: neem geen hond. Belasting op brandstof: rij minder kilometers.

Nu zou je kunnen redeneren dat dit voor verpakkingsbelasting ook zo geldt: gewoon minder consumeren.
Maar daar zit hem de kneep: minder dan je primaire levensbehoefte kan niet, los van de exacte definitie ervan in dit welvarende land. Dus zou de consument moeten kunnen kiezen welke producten wel en welke niet zijn belast met verpakkingsbelasing of in welke mate deze zijn belast. Maar dat kan niet omdat de doorbelasting 1% bedraagt van wat je ook koopt.

Voor 100 euro aardappelen in jute zakken betaal je 1 euro maar ook voor 100 euro aan piepkleine tubes tandpasta: jawel, 1 euro.

2 pakken suikerklontjes van 500 gram of een doos van 1 kilo maakt volgens mij qua verpakking heel wat uit maar met deze belasting bestaat geen beloning voor goed gedrag.

En daar zit de fout. Dus weerstand en vermindering van vertrouwen in een overheid die ogenschijnlijk slechts graait. En er komt niets in beweging wat de producent een signaal geeft van: o jee, de mensen willen toch echt meer grootverpakkingen kopen dan wij aanvankelijk dachten.

En dan ook nog roepen dat slechts de helft van die belasting (240 miljoen euro) naar een verpakkingsfonds gaat (met een onduidelijke doelstelling).

Verder de ijsco verkoper die je ijsje netjes in een eetbaar hoorntje aan je aflevert maar wel door de leveranciers wordt belast voor de verpakking van zijn ijs en hoorntjes. Mag deze ondernemer wel of niet doorberekenen? Worden medicijnen, een toonbeeld van inefficiënte maar wel noodzakelijke verpakkingen, nu ook duurder? En staat die 1 % procent daar nog wel in de juiste verhouding? Voor 1 euro paracetamol wordt evenveel verpakking gebruikt als voor 250 euro speciaal medicijn. Een bos bloemen? Doe maar zonder cellofaantjes en met 1% korting.
halve liter flessen cola light of toch maar 2 literflessen? maakt niet uit jôh.

Dat ogenschijnlijk begint steeds helderder te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten