24 februari 2013

Morbide Digitale Obese #MDO

Een beetje gek?

2013

Een beetje erbij horen "tegenswoordigs" heeft nogal wat om het lijf. Wanneer je over de digitale wereld spreekt dan toch. Laatst heb ik eens een opsomming gemaakt wat mijn “erbij horen” eigenlijk omvat. Nu moet ik zeggen dat ik ook het een en ander nodig heb voor mijn professionele bezigheden maar daar staat tegenover dat ik absoluut geen spelletjes speel. Niet online niet offline, dat laatste met hoge uitzondering in de Kerstperiode.

Digitale post

Mail, e-mail, un meeltje, stuur maar ff digitaal, “ja, nu komt ie binnen”, …
Het begon met Outlook maar dat werd al heel snel Thunderbird en daarna nog sneller gmail. Beetje lastig uit te spreken in het Nederlands.  jantje@zjiemeelpuntkom.
Iets met hotmail heb ik niet gedaan, behalve natuurlijk om een  Messenger/MSN (zoooo 2012) account te kunnen krijgen, dat was in de begintijd alleen aan hotmail adressen gekoppeld. Dat hotmail adres gebruik ik nu voor de vagere sites waar je soms een emailadres voor moet opgeven ter controle.
Inmiddels twee email omgevingen. Een zakelijke en een privé, alhoewel dat goed door elkaar loopt. Zakelijk middels Google Apps for Your Domain en dat geeft weer meer mogelijkheden:

Agenda

Ja, natuurlijk digitaal. Wie mij kent weet dat ik graag met een mooie pen in een mooi Moleskine boekje schrijf maar een agenda is handig om te delen wanneer je wel en niet beschikbaar bent. De functionaliteit van zo’n Google agenda oplossing op het web (alles op het web) is inmiddels wel erg uitgebreid.



Contactpersonen

Je weet wel, die nummers die of op je telefoon staan (in het geheugen ervan dan, erOP staat niks, kijk maar goed) of op je simkaart. En dan moest je steeds bij telefoonwisseling een hoop verplaatsen, dan waren de namen weer te lang voor de SIM of je raakte wat kwijt waardoor je het gevoel kreeg een vriendschap te verliezen. Het is maar een nummer toch? Want waarom? Er is geen telefoonboek voor mobiele nummers. Niet papier, niet digitaal. Er zijn wat pogingen maar niets is compleet. Omdat de meeste mensen hun nummer alleen aan bekenden (willen) geven. En terecht.
Mijn contactpersonen zitten in Google Contacts en synchroniseren met mijn telefoon en tablet. Niet met mijn PC (zijnde een HP Elitebook 8560p werkpaard met aluminium frame en SSD schijf) want daar staat niet zoveel op. Alles op het wereldwijdeweb.

Bestanden

Google Docs, dat heet nu Drive laat toe een hele hoop op het web op te slaan zodat je er overal bij kunt en je kunt er mee tekstverwerken, spreadsheets, presentaties, formulieren, tekeningen, schemas, en een heleboel meer via de apps Marketplace. Dat zijn dan geen Android of iOS apps, maar apps voor je browser.

Browser

O ja, dat is dat programma dat ik nodig heb om over het internet te surfen. Ik gebruik Google Chrome. Snel, het meest bij de tijd. Google ontwikkelt nu eenmaal vooraan in de rij en dan hoor jij erbij.
Chrome kan meerdere accounts uit elkaar houden dus bij het opstarten gaan er drie of vier browser sessies open met elke zo’n vier of vijf tabs zodat alles direct beschikbaar is.
Je moet het zien als het openslaan van een dikke krant op zaterdag. Je leest niet meteen alles maar alles is wel beschikbaar zodat je maar hoeft te gaan zitten, koffietje erbij en bladeren maar.
De huidige tools zijn er om het je makkelijk te maken. Ik moet wel toegeven dat de meeste mensen er nog te weinig gebruik van maken. In tegenstelling tot wat zij zeggen: Dat hoeft voor mij allemaal niet zo : en dus moeten ze elke keer weer alles opnieuw openen en inloggen en aanklikken. Het is een keuze, ja.
En je hoeft niet alles in één keer uit te zoeken, dat kost inderdaad veel tijd. Maar gewoon af en toe Googelen hoe iets handiger kan levert snel veel handige tips op. Alles is namelijk al een keer voor je gedaan. Zoekt en gij zult vinden.

Hardware

Zo maar even een opsomming:

Laptop: HP Elitebook;
Reserve (mini) laptop: Packard Bell;
Telefoon: Samsung Galaxy Nexus, reserve HTC Wildfire S;
Tablet: HTC Flyer, ik was er vroeg bij. ik wacht even de ultieme af ;-);
Scanner: (ja, ik ben 100% digitaal) Fujitsu, Snapscan;
Printer: Canon Wireless MG5250, kost niks kan heel veel, heel mooi wanneer je er maar cartridges in blijft stoppen veel en duur;
Dymo labelprinter:  daarmee label ik dingen en print mijn postzegels. Niet zo mooie postzegels maar ik hoef er de deur niet meer voor uit. Want af en toe is een echte brief wel strategisch handig. De afnemende postberg veroogt de attentie waarde van een dikke envelop met een welbespraakt epistel;
Rabo calculator:  Online bankieren sinds het kan;
Toch nog verschillende externe harde schijven voornamelijk voor foto’s video’s en films die ik natuurlijk allemaal koop;
Een digitale spiegelreflexcamera met Lenzen. Voor als het fotowerk top moet zijn. De snapshots gaan gewoon met het mobieltje;
Een navigatie voor in de auto. Van Garmin;
Een A-Solar charger als extra telefoon batterij. Kan in de zon opladen voor als ik een dag overal van afgesloten zou zijn (moet nog gebeuren);
een e-Thermostaat (van Essent);
een Efergy verbruiksmonitor voor de elektriciteit;
4 gitaren die ook aandacht nodig hebben;
versterker(s);
een Line 6 POD HD 500 amp modeling effects processor met PC interface en updates;
een Sony autoradio met MP3 CD speler, USB aansluiting, Aux aansluiting, vel knopjes die zelfs ik steeds vergeet. Maar ik kan er wel een stick insteken en van hier tot Zuid-Frankrijk aan een stuk luisteren;
een BenQ Beamer voor het betere filmkijkwerk (meestal de kids);
met mediaplayer (zeer bescheiden) zodat de gedownloade filmpjes (na aankoop) kunnen worden bekeken.
een Wii (mijn profiel staat alweer lang te slapen);
Sony eReader, mijn vrouw leest, ik onderhoud;
TV, bescheiden afmetingen maar wel een Loewe, met surround-sound apparaat dus twee afstandbedieningen;
TV op de slaapkamer (tuurlijk);
Op de 100Mb OnsBrabantNet glasvezel een Netgear wifi-router voor het draadloos internet in huis, tenslotte zijn er nog vier anderen connected met laptops en telefoons.

Georganiseerd raken

Zoals ik al liet doorschemeren ben ik op weg papierloos te gaan werken. En dat kan op dit moment alleen door het binnenkomende papierwerk te scannen en het middels attachments (of zeg gewoon bijlage) binnenkomende werk slim op te slaan.
Dat doe ik in Evernote. Check it out want het zou zomaar je leven kunnen veranderen. Het is een filosofie  Het slaat de gemende informatie op een veel slimmere manier op (niet in mappen) zodat je veel meer kunt organiseren zonder de weg kwijt te raken. Maar je moet er wel weer even induiken. Maar het werkt zo goed en op alle apparaten overal en altijd, dat ik inmiddels een (bescheiden) betaald premium account heb.

Social media

Hyves is uit dus ook bij mij, mijn account bloedt dood.
Facebook leeft. Natuurlijk. Anders hoor je er echt niet bij! 218 vrienden
Twitter. Ik heb wel 4 accounts. Gebruik Tweetdeck voor overzicht op de PC . Het houdt je op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwtjes maar ook direct de opninie daarover. 
Volg me maar:   @neokram    (> 4000 tweets, 177 followers)
Nieuws. Volg ik middels Google Reader. Daar verzamel ik alle sites die voor mij regelmatig relevant nieuws hebben en dat kan ik dan in één oogopslag zien zonder al deze sites afzonderlijk te hoeven bezoeken.

Crazy? Neehee, handig en het bespaart tijd.

Picasa voor bekijken en delen van foto’s
Google+ (Google Plus)  Dat is nog niet echt in beweging en zal facebook waarschijnlijk niet verslaan.
Maar wanneer Facebook doorgaat met de commercialisering dan kan het zijn dan met vlucht naar een schone omgeving. En dat is Google+ op dit moment nu eenmaal wel. Ik denk zelfs dat dat zo blijft.
Zakelijk
Een website in eigen beheer middels Drupal een open-source oplossing om “eenvoudig” zelf websites te bouwen en te onderhouden waardoor deze actueel blijven. CMS heet dat.
Een stuk of wat blogs waarvan deze (TeleC@ster) de meest uitgebreide is met bijna 850 post sinds 2006.
LinkedIN  268 connecties
Een forum (phpBB opensource), een helpdesk (ZENdesk, betaald), mailingprogramma (phpLists, open source) allemaal voor de lancering van een toekomstige (Europese) internet dienst .

Cubase, Photoshop, Dreamweaver, AVG free virusscanner, Dropbox, Box, Windows life, Skype, Google Earth, Google Maps, OVchipkaart, Windows Mediaplayer, Word, Excel, Powerpoint, BACKUPSOTWARE, Buienrader, Buienalarm, PC schoonmaak hulpjes, veel browser apps (zoek maar), allerlei tools voor wanneer iemand mijn hulp zoekt (slim) ik help dan, apps op de telefoon (>50) apps op de tablet (+/- 20, minder capaciteit), geheugenkaart lezers voor SD en CF kaarten, opladers, opladers, opladers, ..


Een beetje gek?

Ja natuurlijk. Dit is helemaal uit de hand gelopen. Alleen al die inlognamen en passwords die ik overal van moet onthouden dan wel ergens bewaren. En die updates die overal van verschijnen en die weer geïnstalleerd moeten worden. Nieuwe ontwikkelingen die je MOET volgen en adopteren, nog snellere spullen, HD TV, super HD (4K), 3D (alweer uit gelukkig), Google-bril (Project Glass) voor augmented reality

Houdt het op?
Nee, je moet jezelf onder controle krijgen. Een stap is al genomen: de vaste telefoon is de deur uit. Wel betalen nooit bellen was de aanleiding. Dus nog niet echt een vermageringsactie.

Morbide Digitale Obese?  MDO.

 Tijd voor loslaten. Hoe? Ik weet het niet maar het zal stevig doorpakken worden en veel zelfdiscipline vergen. Het hoeft niet terug naar nul maar wel terug naar normale proporties.

Zoals die Nokia 6310i van Bram Moskovitz, 

dat was een prima foon en er zat al snake op


Dat speelde mijn dochter wel eens. En het had een carkit, je weet wel zo’n omgekeerde maxi-cosi voor je telefoon.
Papieren agenda? Zal het nog zover komen? Een lege agenda is ook een optie.

Ik kwam een werk-foto uit 1989 tegen:



Wat valt op?   Inderdaad: geen computers op het bureau. Wat een vooruitgang.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten