10 juli 2006

onnozelheid of onkunde?

scenario:

je koopt in 2002 een top laptop -state of the art- met W XP pro, alle licenties etc.. ondersteuning.

Gedurende het werken met zo'n machine, op zich prima, het is nog steeds een machine die meekan, dat is de investering in een aanbieding maal 2,5 of 3 in prijs in beginsel wel waard maar....

Je weet dat dat Windows een soort Fungus is; het rammelt van de updates en beveiligingspatches. Aangezien al die soorten laptops en computers voorzien zijn van van de meest onwaarschijnlijke hoeveelheid combinaties aan hardware die weer drivers nodig hebben, rammelt het daar dus in meervoud.

Wie rammelt steeds het eerst? Onze filantroop Bil(l) (rekening duzzz ;-) en uit vertrouwen -waarom weet ik niet- maar weer braaf updates uitvoeren.

Dan volgt SP2 (om de zoveel tijd neemt het aantal patches zodanig toe dat ze daar in de derde wereld zelfs hun neus voor ophalen en dus volgt er een grote "opschoning").

Dan komt het voor dat functie opeens niet meer werkt (herkenbaar?)
Zoeken, drivers updaten, helpdesk nalezen, googlen, googlen, proberen, allemaal heel productieve tijd overigens, maar ja die top latop zet je niet bij het vuil.

Uiteindelijk terug naar de producent van de laptop. Nette helpdesk medewerker, redelijk snel aan de lijn en deze zgn. 1e lijn weet ook nog van wanten:

"Tsja, dat is bekend hoor: vóórdat u SP2 installeert dient u eigenlijk eerst uw laptop helemaal opnieuw te installeren (kaal) en een nieuwe BIOS te installeren (volg je nog?) en daarna pas SP2, daarna zou het moeten werken." Mooi hè, dat "zou" erbij?

Duzz, onze Bil laat je eerst een paar uur downen, dan zweten bij het installeren - want dat vraagt steeds vragen aan je waar je toch "Ja" op gaat antwoorden, de nerds die dat bedacht hebben zouden verplicht eerst drie jaar op een helpdesk moeten werken, maar dat is een andere discussie of niet?- dan weer alles uitproberen, je komt erachter dat alles voor niets is geweest, je hebt alweer een zakelijke presentatie op scherp gezet omdat "opeens"de beamer niet meer aangestuurd kon worden omdat Fn F5 in dit geval bij SP2 niet meer werkt. De CD brander ook niet meer, en ik weet niet wat nog meer niet.

Duzzz SP2 weer gekilled (allemaal waarschuwingen, eng...) beamer werkt weer dus werken kan weer.

Duzz. mezelf voorbereiden op een dag (één dag notabene) back-uppen, XP Pro herinstalleren, bios upgrade (ook al zoiets engs want één klein vaudju en je laptop kan echt bij het vuil) daarna weer SP2, daarna alle software (gelukkig doe ik veel web-based: hoera!) terug, alles testen, etc..

Eén dag? Ja, iedereen die beweert dat het korter kan daag ik uit! Al die installatie procedures vragen nml steeds antwoorden (klik ja) waardoor je aan je werk niet toekomt óf alles duurt twee dagen.

Ach, Bil is een moderne linkse Robin; steel productiviteit van de rijken en de productie rolt vanzelf gillend naar de derde wereld, oeps dat is china natuurlijk niet.

Op dit moment is alles weer teruggedraaid op mijn laptop maar die gilt nu dat sp1 niet meer zal worden ondersteund na 10 oktober 2006.
Na de vakantie zal ik weer "aande bak" moeten.

Waarom pikken "we" dit allemaal?

En niet gaan gillen: "open source!" want dat is -gezien vanuit de gebruiker- meer van hetzelfde.

Duz.. waarom?

Waarom?

Waarom?

Waarom?

.......

1 opmerking: