01 november 2012

Adem in en……adem weer uitIn de tijden van globalisering hebben we alles ingeademd wat maar ter beschikking kwam. Van verre reizen die we massaal ondernemen, producten uit alle hoeken van de wereld die een flink stofspoor achterlaten, alles heeft een stekker zelfs een kladblok, ‘energiezuinige’ producten die vooral de illusie in standhouden dat alles door kan gaan als we dat maar zuinig doen, datacenters vol met vooral illegaal gekopieerd (xxx) amusement gewoon omdat het kan, pillen om uit te stellen wat allang vaststaat, 3D photoshop van uw lichaam, een ziek, gek en misdadig makend bankensysteem die van uw euro 8 dubbeltjes maakt zonder toegevoegde waarde en dat elke keer wanneer die euro van eigenaar verwisselt weer, kinderen die opgroeien in een dat-wil-ik-ook illusie, meer afval dan ooit tevoren ondanks alle inspanningen, leegstand terwijl de bebouwing zich uitbreidt, verwarmen wanneer het wat ‘fris’ is en koelen wanneer het een beetje warm wordt, het onderwijzen van jongeren in het in stand houden van netwerken (energie, ICT, gas, water, dijken,…), meer instanties rondom mensen met problemen dan de oplosbaarheid ervan, water in plastic flesjes die we in de oceanen weer terugvinden als soep, we recyclen plastic om er speelgoed van te maken zodat het pas later in de soep terecht komt, medicijnen tegen bijwerkingen van medicijnen, genoeg literatuur om eenieder zijn eigen waarheid te laten vinden, steeds voldoende spanningen om de wapenindustrie draaiende te houden, subsidies die ons melkproducten opdringen die niet goed zijn voor volwassenen en aardappelen als chips verwerken, zout zodat we niet meer normaal kunnen proeven, de eenheid is het individu niet het gezin of de familie, alleen maar rechten van de mens en geen plichten, gadgets op de voorpagina en niet in de speelgoedfolder, georganiseerde en onuitroeibare criminaliteit, diervriendelijk gevangen tonijn, vrije uitloop eieren, genetisch gemanipuleerd voedsel waarvan het effect onzeker is maar economisch belang en noodzaak groter dus dat rechtvaardigt, groene energie tegen beter weten in, per vliegtuig ingevlogen kiwi’s, files en rekeningrijden of meer asfalt of eco- vignetten of P+R of tolwegen/bruggen trekken een wolk om de echte oplossing, social networking waarbij iedereen met iedereen is verbonden en dan?, wielen uitvinden (OV chipkaarten etc.), afvalverwerking is big business met alle gevaren van dien, CO2 handel waar handelaren stinkend rijk van worden, ‘geef het volk de spelen’ tot doping toe, het verval van en tegelijk radicaliserend geloof, mensenhandel en uitbuiting, puissant rijke beslissers in veilige ivoren torens, resistente bacteriën als gevolg van antibiotica in dierenvlees, cookies: hoe bedreigend kan dat zijn?, beetje storm en ploef 20 miljard aan gort (Sandy), landen redden met honderden miljarden terwijl de burger wordt gekort gaat nog hoelang goed?, regels waarvan de instandhouding meer vergt dan het oplevert,


Adem uit . Het is nu gedaan. De wereld zal niet opeens vergaan op 21 December 2012 maar is al lang bezig met vergaan maar dan langzaam en houdt ons allen voor de gek. Is het te laat? Wanneer ik er alleen mee aan de slag moet wel. Wanneer ik een grote groep geitenwollen sokken idealisten (met alle respect) wereldwijd zou kunnen mobiliseren ook. Onze overheid gaat het licht wel zien, toch? Met z’n allen? Hoe leg je aan een gezin in een opkomende markt uit dat het kopen van hun eerste televisie tegelijk hun ondergang zal zijn of tenminste die van de volgende generatie? Hoe leg je aan je kinderen uit dat het zo niet verder kan vanuit een warm huis vol luxe en gadgets en drie kliko’s achter de poort? De wetenschap, ja, de wetenschap gaat er wel iets tegen uitvinden….mmm, dat levert niks op hè? Laten we ons concentreren op een deelprobleem bijvoorbeeld de opwarming en dijken gaan bouwen. HA.

Ramp

Soms lijkt het wel of slechts een natuurramp van wereldformaat de neuzen weer zou kunnen richten en tegelijkertijd wat van de overbevolking uitdunt. En dan wel een ramp waarbij de tsunami in Japan (2011) verbleekt als een stofje in de woestijn. En is het doel allemaal te overleven of zoals in de natuur gebruikelijk alleen de sterksten? Doemdenken? Denken of geloven dat alles wel z’n gangetje gaat is het moderne doemdenken want het gaat niet z’n gangetje, het houdt eens op. Dat is zeker. Maar door zo’n ramp hoeven we niemand er op aan te wijzen. Helaas, rampen komen niet op afroep precies op tijd.

Overleven.

Als het gebeurt (dat is dus al zo) ergens achteraf gaan wonen en voor jezelf en je naasten zorgen? Daar is in het bijvoorbeeld Europese gebied gewoon geen plaats voor en er is zeker niet genoeg voedzaam voedsel zonder industrie voor de productie en de logistiek voor de distributie, geregeld met een betaalsysteem. Er is namelijk geen verdien model (meer) want klerken, ambtenaren, buschauffeurs, … hebben we dan even niet nodig. Wel jagers en vechters, aie!

Alternatief

Of we gaan in megasteden wonen (boven elkaar) en als voedsel dienen insecten en algen (is mogelijk) die lokaal zonder veel transport te kweken is. Maar een dergelijke transitie vergt  toch minimaal 100 jaar en dat is wel en beetje voorbij het kritisch punt. Het jaar 2050 met 9 miljard wereldbewoners zonder voldoende voedsel is nog maar 38 jaar verwijderd en het jaar 2100 kunnen we ons (ik niet in ieder geval) niet voorstellen.
Een nieuwe start op Mars dan maar?

Dreiging van binnenuit

Een epidemie op wereldschaal die de wereldbevolking millimetert en wordt veroorzaakt door de puissant rijken die dat nog lang willen blijven want in een vreedzame en economisch verbeterde wereld is geen plaats voor deze heren. Niet ondenkbaar. Wellicht zijn er al pogingen ondernomen.

En nu?

Ik huiver wanneer ik dit zo allemaal opschrijf, grotendeels uit het hoofd en in een paar uur tijd. Normaal zie ik wel oplossingen in de toekomst en ben gewend wat verder weg te kijken dan de meesten. Nu is het stil. Wel zie ik mensen met een geforceerde vrolijkheid acteren zo van: even doorbijten en dan komt alles weer in het spoor.

99,99999% van de mensen ademt nog steeds in….
…adem uit!

Was getekend ©Markoen Flos

 (verspreiden met bronvermelding mag, graag!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten