15 november 2012

Dezelfde of andere tijden?

Hoeveel signalen heb je nodig om te zien dat er andere tijden gaan aanbreken of, voor de wat trageren onder ons,  zijn aangebroken? (straks dus)
En wat heb je nodig om te beseffen dat deze andere tijden geen keuze zijn maar een reactie op eerdere keuzes? (en dus onvermijdelijk)
Ik probeer het hier op te schrijven zoals de “gewone” mens het zou kunnen zien, aanvoelen of beseffen. Het woord “gewone”  tussen aanhalings- en sluittekens want voor mij is iedereen speciaal maar we kennen nu eenmaal verschillende rollen in de samenleving die er helaas toe hebben geleid dat er mensen zijn die zich boven anderen verheven voelen dan wel door hen verheven zijn. Denk daarbij aan de machtswellusteling en het (pop)idool.
Zeg eens hardop en oprecht: ”Er zijn nog voldoende grondstoffen en voor altijd”, “Europa is een stabiele eenheid”, “De crisis is van tijdelijke aard”, “Mijn kinderen kunnen straks hetzelfde leven leiden als wij konden”, “Wij hebben niets te maken met de ontwikkelingen in China en India/Afrika”, “De vergrijzing* in de westerse wereld is maar tijdelijk”, “Onze samenleving is hecht en solidair”, “Ik ben onbezorgd”
*minder jongeren werken voor steeds meer ouderen

Wanneer je bij veel of zelfs alle uitspraken twijfel voelt zit je in de categorie: “En nu?” en wanneer je bijna geen last hebt van enige onrust behoor je tot de rasoptimisten maar waarschijnlijker tot de afdeling machtswellusteling of popidool.

En nu?
Bezuinigen! …is de primaire reactie. Maar is bezuinigen niet te zien als gewoon langer doen met hetzelfde? en daarmee is het uiteindelijke lot alleen maar uitgesteld. Wanneer je het probleem daarmee over je eigen generatie hebt getild ben je dan gerustgesteld?
Gewoon afwachten…..tsja, dat doen we inderdaad. We kijken naar onze bestuurders en de machthebbers daarboven (denk aan: banken, multinationals) , wat zullen deze gaan doen? Ach, onze bestuurders kun je geen lange termijn visie verwijten, dat is nooit geleerd en de machthebbers verleggen hun focus gewoon naar groei-economieën, daar is, voorlopig althans, nog voldoende te halen.
Actie!  ….zoals in de knoflook landen? Een beetje sputteren met het zuidelijk temperament? Geloof je in enige verandering die dat zal teweegbrengen? Wellicht iets cosmetisch (minder BTW op popconcerten of zoiets) en dan terug in je schulp.
Jezelf voorbereiden? Waarop dan?


De koppen van alleen vandaag 15 November 2012 al (bron: Nu.nl) zijn veelzeggend; wat mij betreft allemaal open vragen:
Nederlandse economie krimpt fors (werkeloosheid gestegen naar 6,8%)
Klimaatrisico’s niet goed afgedekt
Bodem crisis nog niet bereikt
Japan wendt begrotingscrisis af
SNS Reaal schrapt 750 banen
Nieuwe recessie in eurozone
Onzekerder pensioen voor werknemer
Moeilijke economie drukt op resultaat Ahold (eerste geluiden grootgrutters!!)
4 op 5 bedrijven heeft personeel in geldnood

..en dat dus zomaar op een willekeurige dag.

Niks bijzonders toch? We zijn er al aan gewend ook. En dat maakt slap. Gelatenheid regeert. Het zal mijn tijd wel duren. Het is niet ons probleem, het is het probleem van de bankiers.
Dat laatste is wellicht waar maar die bankiers zijn inmiddels al wel bezig met oplossingen. Oplossingen over onze rug. Zij wachten niet af en hebben inmiddels al een hele voorsprong.
Het essentiële verschil tussen (grote) bedrijven zoals internationale banken en het individu is de veerkracht. Een grote club kan 50% krimpen en verder nergens last van hebben. Het individu kan bijna niet mee bewegen want tot aan de nok vol schuld is deze verplicht op hetzelfde niveau te blijven om inkomen te genereren.
En het leger werklozen dat die multinationals achterlaten kan evenmin een kant op.

Wat dan?

Deze keer maar eens oplossingen in plaats van steeds meer vragen en twijfel  genereren.

Stap één is die van aanvaarding. Hier blijft dus vooralsnog 95% van de lezers steken maar..

….zonder die aanvaarding kom je niet to stap twee:

Bouw reserves op, zoveel mogelijk. Het is niet meer nodig de economie te blijven helpen, het is gedaan. Kijk maar naar de geldstroom, deze eindigt in de bank en daar komt niets meer uit dan alleen werklozen. En het geld dat eruit komt gaat naar andere gebieden (waar nog groei is)
Praat erover met je omgeving. Er zijn nieuwe samenlevingsvormen nodig om te overleven dan wel goede voorbeelden aan te dragen. Bankloze voorbeelden bijvoorbeeld.

Ruil in plaats van koop. Dat kan vaak al binnen je directe omgeving.

Ontwikkel jezelf, je gezin. Zorg dat je een of een beperkt aantal zaken onder de knie hebt zodat je kunt ruilen. Bijvoorbeeld: Je hebt een grote houtoven in je tuin gebouwd.  Je kunt alcohol stoken (Nee, niet voor vermaak maar voor ontsmetting en het bewaren van dranken veilig voor de gezondheid, alcohol wordt het goud van de tussenperiode). Kweek voedsel op een kleine oppervlakte (bepaalde insecten, algen, schimmels/zwammen, …) want grote oppervlakten kun je niet bewaken.  Lees er nu over en bewaar de informatie (op papier!). Leer een vreemde taal: chinees is een goede keuze. Leer over hygiëne zonder water. Veilig water wordt heel schaars en duurder dan goud. Specialiseer je en omring je met specialisten op andere gebieden: bijvoorbeeld ziekenzorg.

Vermenigvuldig je niet. Dat is de beste bescherming voor je kind, vreemd als het klinkt.
Leer leven zónder elektriciteit. En dat is héél moeilijk. Oeps! Géén faceboek.
Bewaar akoestische instrumenten en (informatieve)boeken van papier.
Zorg dat je waardevol bent voor de nieuwe samenleving, dan kun je ruilen. Boekhouden is niet waardevol. Handwerken wel. Een lasser niet, een smid wel.

Bouw ondergronds (in hoog genoeg land) een dak volstaat dan.
Ga met de kippen op stok. Er is toch niets op TV
Jaag niet op dieren, ze zullen snel op zijn,
Wees lief en heb respect voor ouderen maar de dood is een natuurlijk proces dat niet tegen hoeft te worden gehouden.

Nieuws uit heel de wereld verstomt, een kilometer is al lastig communiceren. Leer daarmee omgaan. Er zullen een tijdlang communicatieclubjes zijn met windmolens en generatoren die lange golf zenders in de lucht houden maar welke waarde kun je aan hun informatie hechten? En een oproep om met z’n allen naar een punt te komen is niet verstandig, de schaarste is daar heel snel heel groot.

Er zijn geen traditionele leiders die de weg wijzen. Wacht niet en doe je eigen ding (samen met je lotgenoten in de buurt) En wanneer je als leider wordt gezien, gedraag je dan nederig (is erg moeilijk)

Huizen zullen nog lang blijven staan maar wanneer de daken en ruiten niet meer gerepareerd kunnen worden, zullen het al snel gevaarlijke hutten worden waarvan de materialen beter voor een meer praktisch onderkomen kunnen worden gebruikt. Al dat beton is nu even niet herbruikbaar.
Supermarkten hebben een “voorraad” van ongeveer een week in de consumenten winkels en van een maand of drie in de verdeel centra. Stel je eens voor hoe snel de voedsel aanvoer stokt wanneer de logistiek stilvalt? Kijk eens naar je eigen “voorraad” op dit moment.
Zorg voor basis medicijnen in huis maar beter nog; leer natuurlijke remedies kennen.
Grond is landbouwgrond, vervuil het niet.
Leef niet alsof het je laatste dag is maar verzamel, composteer, kweek, kortom: leer de natuur opnieuw kennen.

Laat je niet verrassen door de winterkoude.

Er zijn tientallen survival websites. Lees ze nu, strak is te laat (want internet = weg).  De boeken zijn straks zeer waardevol. Ruil ze nu aan. (Als in: koop ze nu aan). Start het zoeken hier want wanneer je vanuit Nederland zoekt naar survival dan kom je op de recreatieve boomklimsites uit.

Gaat dit niet te ver? Ach, wanneer het bij die 5% blijft die de situatie aanvaarden zal het wel meevallen. Ik moet er niet aan denken straks lastig te worden gevallen met: “Mag ik jullie mes even lenen” of “Mogen we bij jullie komen zitten, jullie hebben vuur”.

Griezelig? Ver weg?

Het is 2012, 100 jaar na de Oprichting van de Philips Gloeilampen Fabrieken N.V. (bron: Wikipedia), ook ver weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten