30 maart 2008

Moslim en niet-Moslim

Er gaan, naast een heleboel andere dingen, twee zaken fout in de discussie over integratie, vrijheid van meningsuiting, extremisme etcetera.
Ten eerst wordt er steeds gesproken over Moslims. Wie zijn dat dan? Beschrijf deze "groep" eens? Natuurlijk is hun geloof het bindend element maar daar houdt het dan ook weer zo'n beetje op, zonder dat geloof op zich te bagettaliseren.
Ten tweede rest er dan de groep niet-Moslims. Zo mogelijk een nog grotere diversiteit aan inhoud, afkomsten en culturen.
Ik ben geen Moslim maar wil absoluut daardoor niet tot de groep niet-Moslims worden gerekend.

Het is wel zo dat vanuit het Islamitisch geloof gezien eenieder die dit geloof niet aanhangig is tot ongelovig wordt bestempeld wat wel degelijk enigszins polariserend werkt. Maar ook dat geldt dan weer voor iedere overtuiging en is daarmee niet bijzonder en onderscheidend. Het is meer de focus. Wanneer je er echt van overtuigd bent dat je geloof cq overtuiging redding voor jou als persoon en medestanders brengt zowel in het nu als na je dood dan kijk je toch op een bepaalde manier naar diegenen die dat niet aanhangen. Dan ga je ten strijde. En dat is iets heel anders dan geweld gebruiken. Denk maar aan het Leger des Heils en hun "Strijdkreet".

Pas wanneer het overstijgende inzicht verschijnt dat goedheid als belijdenis in de vorm van respect, zorg, aandacht, lotsbeschikking, niet-veroordelend, barmhartigheid kan bestaan, dan verdampen de verschillen en kunnen we gebroederlijk de "strijd" aangaan met diegenen die met geweld anderen hun wil wensen op te leggen en misbruik maken van hun kwetsbare situatie.

En die geweldsgroep komt nog steeds in alle werelddelen, volken en culturen en in alle gelagingen voor. Ook witte boorden en "false flag" regeringen.

Ik ben tegen geweld maar ben daarmee nog niet per sé "goed" maar ik denk wel goed op weg.

Is het allemaal zo simpel dan? Het dagelijks leven heeft toch zoveel elementen die op je af komen waardoor meningen en overtuigingen alle kanten op worden geslingerd?

Test je gedachten en gevoelens maar eens wanneer je fiets wordt gestolen.

Het kan geen kwaad om maar eens wat met jezelf uit te proberen:
Neem eens wat afstand tot je bezittingen zodat je beter gaat zien wie je eigenlijk bent, neem eens wat tijd voor het loslaten van al je gedachten, ben eens eerbiedig voor het wonder dat het menselijke bestaan eigenlijk is, gedenk dat je tekortkomingen hebt en droom over een samenleving die bevrijd zal zijn.
Dat lost niet vandaag alles op maar bedenk dat alle verdiensten van de wereldbevolking en zijn geschiedenis zijn voortgekomen uit individuen en niet anders en ook jij bent zo'n individu met dezelfde potentie.

Mooi toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten