14 februari 2008

Waarom bestaan we?

(naar aanleiding van een discussie op nujij.nl)
just my 2 cents:

waarom? evolutie, simple as that.

Daarbij komt dat ons bewustzijn het zo complex maakt dat er eeuwen filosofen nodig zijn om erover na te denken. lekker doen.
het zich bewust zijn van een hogere macht is niets meer dan een primaire levensbehoefte naast voedsel , voortplanting en sociale contacten.
Daar waar de medemens/dier het individu kan belagen in positieve of negatieve zin zonder dat het individu daar in beginsel controle over heeft (maar let op er is wisselwerking natuurlijk) kan er bij een hogere macht naar eigen believen worden gehandeld. Zonder dwang kan deze macht worden behaagd, zonder dwang kan het individu zich straf opleggen of deze negeren; het oordeel komt toch pas na de dood. de een vreest dit oordeel en de ander neemt het zoals het wel of niet komt. Ook atheïsten hebben hetzelfde tenslotte moet er iets te ontkennen zijn. Het hogeremachtscentrum mag dus met kracht worden ontkent zonder gevolgen.

Dat de -intelligente- mensch hier allerlei verhaaltjes, regeltjes, religies etc etc om heeft ontwikkeld doet er niets aan af. Neem eens wat afstand tot de hedendaagse tijd en beschouw de mensheid eens over de laatste 10.000 jaar.

Landen en volkeren zijn allang over elkaar heen uitgevloeid; culturen kwamen en gingen; macht en overheersing zijn slechts door techniek versterkt maar in beginsel identiek. Dat er nu grotere schade aangericht zou kunnen worden klopt maar er is per saldo een veel grotere bescherming.

Er gaat wel eens iets knallen maar kijk eens 10.000 jaar vooruit en je ziet niets anders dan: wellicht is de mensheid er nog wel en wellicht niet. Dan is het 500 miljoen jaar pauze en klonteren er weer wat moleculen tegen elkaar en kan de evolutie weer opnieuw.

Blijf een en ander gerust tegen het huidige licht houden maar stijg eens op en kijk goed. Dat is een vaardigheid die je van de evolutie hebt meegekregen. En wat je ziet is waar. Jouw waarheid.

En geniet ervan want het leven is maar kort en de overheersers willen dat wij hun dienen (geld en olie) maar dat is een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten