29 mei 2007

Haast

(3/365)

Waarom al die haast? Sneltransport, koeriers, ... ,e-mail, webshopping, ...vandaag nog in huis, instant access, snelbuffet, ... , 4-uurs service , 1-uurs service, 30 minuten, meteen klaar, real-time koersinformatie, ...

Ja, waarom eigenlijk? Denk daar nu eens even over na. Is het écht onoverkomelijk als iets één dag later komt? of pas volgende week? Hoe was dat 20 jaar geleden?
Tsja, voorraad optimalisatie, maar dat kwam ook niet op één dag.

Nee, ik bedoel het serieus. Schrap nu eens alle zaken waarvan je al bent gewend dat deze direct ter beschikking staan eens even weg en daarmee het gehele haastige logistieke proces wat erachter zit. Vliegtuigen, Vrachtwagens, Overslagruimte, Bestelwagens, afgebeulde flexwerkers. Heel dat netwerk is gebaseerd op het feit dat we het meteen moeten hebben.
Maar veel beslissingstrajecten die leiden tot de aankoop duren al veel langer. Een digitale camera; voordat deze intern (thuis)door de molen is -zullen we dat nu wel doen, etc..- duurt het weken en dan moet ie binnen 24 uur binnen zijn!!
Verse producten, ja, direct meerwaarde. Maar een cameraatje of dekbedovertrek gaat echt wel een paar dagen mee. De kosten voor deze logistieke toegevoegde waarde komen echt niet allemaal aan de oppervakte hoor, die zitten netjes in het product en voor de schone schijn wordt er dan toch nog maar iets in rekening gebracht.

We schieten uit de bocht. Een heel groot percentage van die 24 uurs pakjes wordt pas de volgende dag of later zelf opgehaald omdat de ontvanger niet thuis was. En hoe? Met de auto naar het distributiecentrum. Allemaal individueel.

Duidelijk?

Maar nu de reden waarom. Waarom moet het zo snel? Waarom?
Eerder dan de buren hebbe hebbe hebbe
Kan niet zonder?
Anders wordt de koopzucht niet snel genoeg gelest?

Juist! Dat laatste! Dat wordt in stand gehouden door de achterliggende (marketing) organisatie, want als de stroom inkakt gaat de hele handel naar de mallemoer (daar zullen ze wel net jargon voor hebben) Angst dus. Angst daar is de gehele natuur op gebaseerd.

Zijn we toch weer terug bij de natuur...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten